Stel je eens voor – Veiligheid deel I

Daar sta je dan met je lesvoorbereiding, nog helemaal uitgerust van de zomervakantie, opgeladen en klaar voor het nieuwe schooljaar. Nieuwe ronde nieuwe kansen! Jij hebt er zin in en bent er klaar voor en barst van het enthousiasme om de studenten (lees ook; leerlingen) nieuwe kennis over te gaan brengen, maar dan gaat het mis…
Ze hebben geen zin, het is te warm, het is maandagochtend, ze zijn nog niet uitgeslapen, de mobiele telefoons zorgen voor afleiding of het vak is te saai. Je doet je best, vertelt waarom dit vak zo leuk is, vormt om wat de studenten zeggen; “jullie hebben heerlijk vakantie gehad, dus als het goed is zijn jullie volop uitgerust om weer aan de slag te gaan!”, maar niets lijkt te werken. Je besluit de overige signalen te negeren en het maar te zien als wat ‘opstartproblemen’ en begint met je les. Je worstelt je door het lesuur heen, met afgeleide, kletsende studenten, mobiele telefoons die interessanter zijn dan jouw goed voorbereide PowerPoint en je krijgt weinig tot geen interactie waarop je juist zo had gehoopt in deze les. Want daar draaide deze les juist om! De studenten zouden juist van en met elkaar kunnen gaan leren door over het onderwerp in gesprek te gaan. Hoe kan dit nou zo zijn gelopen ondanks je uren aan voorbereiding? Met enige frustratie verlaat je na afloop van de les het lokaal en besluit je deze les eens te gaan overdenken.
Als docent, leerkracht, ouder of student gaan er misschien nu allerlei mogelijke scenario’s door je hoofd. ‘Ik heb dit ook wel eens meegemaakt’, ‘Dit gaat bij mij nou nooit zo’, of ‘Is het erg dat studenten zijn afgeleid?’.
Misschien ben je ook wel op zoek naar nog meer informatie over deze situatie, om meer inzicht te krijgen in waarom deze les zo is verlopen. Een aantal vragen wil ik je hier nu stellen om eens over na te denken over jouw eigen groep. Dit kunnen studenten, leerlingen, collega’s of misschien wel medestudenten zijn:
- Hoe goed kent de groep jou?
- Ken jij (alle) studenten, leerlingen, of collega’s in de groep?
- Kennen de studenten, leerlingen of collega’s elkaar in de groep?
En? Kent de groep jou als persoon? Heb je jezelf voorgesteld toen je de eerste keer les ging geven, een workshop ging verzorgen of een lezing hield? Weten de studenten die bij elkaar in het lokaal zitten naast wie ze zitten en kennen ze elkaars naam?
Deze vragen hebben te maken met de veiligheid. Veiligheid is een van de eerste basisbehoeften van ons brein en misschien ook wel de belangrijkste voorwaarde om te kunnen leren. Studenten, leerlingen, maar ook docenten, leerkrachten of andere individuen kunnen pas leren als ons reptielenbrein gerust is gesteld. (Hoe je dit doet leer je in de workshop: Leren met je Brein dat is pas fijn!)
Misschien krijg je nu de bevestiging dat je de drie bovengenoemde vragen positief kan beantwoorden en dat je al aan deze randvoorwaarden voldoet. Goed bezig en ga hier mee door! Het kan ook zo zijn dat je jezelf deze vragen nog nooit eerder hebt gesteld, geen zorgen! Er is nog een leven lang om te leren.
Een vrij simpele oplossing om het reptielenbrein gerust te stellen, is het voorstellen aan de groep. Laat de groep kennismaken met jou. Wie heeft de groep nu eigenlijk voor zich? Daarbij bepaal jij zelf hoe breed of hoe diep je dit wilt aanpakken, kies iets waar jij jezelf prettig bij voelt.
Naast het voorstellen van jezelf, is het ook van belang dat studenten kennis maken met elkaar.
Wie zit er nu het komende schooljaar eigenlijk bij mij in hetzelfde lokaal? Hoe heette hij of zij ook alweer?
Probeer deze simpele handeling maar eens uit en kijk wat het je aan het begin van het schooljaar of nieuwe groep kan opleveren. Dit kan gelden voor een groep op een basisschool, middelbare school, beroepsonderwijs, etc., maar probeer dit ook maar eens uit bij een nieuwe groep collega’s, of mensen waar je mee samen gaat werken de komende tijd.
Eerder schreef ik hier over veiligheid en het reptielenbrein. Reptielen…wat?
Om meer inzicht te krijgen in de basisbehoeften van het brein, zoals het hier gaat over veiligheid, is het belangrijk (basaal) inzicht te krijgen in hoe onze hersenen zijn opgebouwd en welke functies verschillende gebieden vervullen. Deze (basale) hersenanatomie komt aan bod in al onze workshops, zodat je de werking van het brein met de bijbehorende basisbehoeften beter kan begrijpen en volgens ons ook beter kan inzetten in het dagelijks leven en werken.
Maar er komt meer..
Zoals je in de titel kan zien is dit deel I van de blog over Veiligheid. Houd de Brein Blogs in de gaten op onze website om meer over de basisbehoeften van het brein en de opbouw en werking van de grijze massa steeds beter te leren kennen!
Ben je intussen nieuwsgierig geraakt over de andere basisbehoeften van het brein? Of wil je meer te weten te komen en leren over hoe je nog meer kan werken aan veiligheid in een groep? Neem dan eens een kijkje op de workshop-pagina of neem vrijblijvend contact met ons op!
Joes en Loes, MYOB
Erg interessant artikel! Bedankt voor de info en ga zo door!
Hallo Levi,
Dank je wel voor je positieve reactie op ons artikel! Mocht je graag bepaalde thema’s of onderwerpen terug zien in onze blogs horen wij dit graag!