Een van de gezichten achter het brein – Joes van de Wiel

Wie schrijft nu eigenlijk die blogberichten op de website en hoe doen zij dat zelf tijdens het lesgeven, dat werken met ‘breinvriendelijk onderwijs’?
Met deze aftrap vertel ik (Joes) graag wat meer over mijn ervaringen met het inzetten van de 7 basisbehoeften van ons brein.

Om mijn ervaringen met jullie te delen blik ik terug op een onderwijssituatie met een nieuwe groep 1e jaars studenten.
Vandaag is de 2e tutorbijeenkomst. Ik heb nauwelijks aandacht besteed aan de uitleg van de bijeenkomsten of het voorstellen aan elkaar. Naarmate er meerdere bijeenkomsten volgen merk ik dat de groep erg onrustig is, dat ik niet mijn les uit kan uitvoeren zoals voor mij goed voelt of ik heb voorbereid. Daarbij merk ik dat ik de lesdoelen niet allemaal met de groep kan behalen. De opdrachten en bijbehorende theorie worden te oppervlakkig behandeld, er is weinig diepgang in de theorie waardoor ik het gevoel krijg dat we zo snel achter gaan lopen met de stof.
Eye-opener
Vanuit de master worden er lessen aangeboden over het brein. Mijn brein is nieuwsgierig gemaakt en geprikkeld! Voor mij kwam tijdens het lezen in het boek: ‘Brein in het onderwijs – Ria van Dinteren (2014) een eye-opener in Hoofdstuk 3 ‘Veiligheid eerst’.
– Wat gebeurt er als de docent en student elkaar niet kennen?
– Kun je de kennismaking met studenten overslaan?
– Hoe gaan studenten uit jouw klas met elkaar om?
[herkenbaar? ik schrijf hier ook meer over in de blog “Stel je eens voor Veiligheid – deel I”]
Na het lezen van dit hoofdstuk werd mij al snel duidelijk dat er onvoldoende ‘veiligheid’ was gecreëerd aan het begin van de lessen en er geen duidelijkheid was gevormd over de verwachtingen en de structuur. Het ontbreken van deze veiligheid zorgde voor rumoerige lessen, geen fijne groepssfeer en er kon niet optimaal worden geleerd.
En toen?
Met deze informatie ben ik aan de slag gegaan en heb een lesvoorbereiding gemaakt voor de volgende les. Aan het begin van de les, deelde ik met de studenten dat ik merkte dat we elkaar eigenlijk niet zo goed kende. Wie ik ben, wat ik van ze verwacht en wat de studenten aan elkaar hebben. Met verschillende werkvormen rondom kennismaking zijn we aan de slag gegaan.
Wat er die les direct gebeurde verbaasde mij (positief) en de sfeer veranderde direct. Die les en de lessen daarna was er meer persoonlijk en informeler contact. De studenten wisten meer met wie zij het lokaal deelden, het samenwerken ging gemakkelijker en daarbij wisten zij meer wie er voor de klas stond en wat ze van mij konden verwachten.
En de andere 6 basisbehoeften van het brein dan?
Ja, ook:
- Emoties
- Voeding
- Beweging
- Actie
- Connectie
- Herhaling
zijn belangrijk om aandacht voor te hebben tijdens je lessen. Zoals je misschien weet is er natuurlijk nog een gezicht achter het brein van MYOB, Loes Vos. Houdt onze website in de gaten, want ook zij zal binnenkort met jullie delen wat haar ervaringen zijn met de 7 basisbehoeften van ons brein!
Wil je als docent meer tools om te werken met de 7 basisbehoeften van het brein? Lijkt het je wel wat voor een teamdag of inspiratiesessie? Neem dan contact met ons op!